AIDALLA
Näyttelykuvaus
Katri Alatalo välittää kuviensa kautta tunnelmia Kyrön palkisen aidoilta.
Porotalous on viime vuosina kokenut monia muutoksia, mutta porotyö pohjautuu mitä vahvimmin perinteeseen. Hiljainen tieto on siirtynyt sukupolvien ketjussa aina tähän päivään asti. Työ tehdään yhdessä ja yhteisön matkassa lapsilla karttuu taito ja halu jatkaa työssä, joka on paitsi elinkeino myös vahva identiteetti.
Alatalo ymmärtää aidan tapahtumat sekä toiminnan vaatiman tilan. Vuosien saatossa häneen ja kameraan on totuttu, henkilöt ovat aidoimmillaan siinä ohikiitävässä hetkessä, jonka Alatalo on ikuistanut. Alatalo on kuvannut ihmisiä ja heidän elämäntapaansa Kyrön palkisen poroaidoilla jo 20 vuoden ajan. Katrilla on myös omakohtainen kokemus porotilallisen elämästä. Kuvissa on vahvasti läsnä hetken aitous, aidan tunnelma sekä työn tekemisen todellisuus.
Aidalla - näyttely sai ensi-iltansa Lapin maakuntamuseo Arktikumissa 16.6.2022
Kuiskauksia Aidalta -ääniteos
Äänitaiteilija Miro Mantere on vieraillut Kyrön palkisen aidoilla poromerkinnässä sekä -erotuksessa ja taltioinut tapahtumat audiona. Äänitteistä Mantere on koostanut dokumentaarisen ja kronologisesti etenevän ääniteoksen, joka tuo kuultavaksi Aidalla -kuvien tapahtumia ja maisemia. Teos on pituudeltaan 2 tuntia ja se toistuu näyttelytilassa jatkuvana luuppina.
Miro Mantere on palkittu ja kansainvälisesti esiintyvä sekä julkaiseva muusikko, säveltäjä, äänitaiteilija ja tuottaja. Hän on yksi live-looping menetelmän edelläkävijöistä Suomessa. Mantere oli headliner -esiintyjänä Y2K6 -international livelooping festivaaleilla Yhdysvaltojen Kaliforniassa ensimmäisenä suomalaisena liveluuppaajana, 2006. Musiikkituotantojen lisäksi hän on toteuttanut lukuisia poikkitaiteellisia projekteja sirkuksen, teatterin, tanssin, esitys-, video- ja äänitaiteen saralla.
Mukana Lapin maakuntamuseolla olleessa näyttelyssä raattamalaista käsityöosaamista
Alatalo kutsui näyttelyyn mukaan myös raattamalaisen elämäntapakäsityöläisen ja Kyrön paliskunnan osakkaan Tuija-Noora Autton. Hän hallitsee vanhat sekä uudet lapinkäsityötekniikat. Tuija toi Arktikumiin, osaksi näyttelyä uuden sekä aikaisemmin tekemänsä asukokonaisuuden. Tuijan tekemät työt siirtyvät Arktikumista käyttövaatteiksi aidalle.